fbpx

TORTA OD KAVE koja se još naziva i Gugelhupf ili Kaffekuchen

Razvila se iz drugih slatkih jela iz Beča. U 17. stoljeću smatralo se da su Sjeverni / Srednjoeuropljani došli na ideju jesti slatke kolače dok piju kavu. Uvođenje kave u Europu dovelo je do spoznaje da su kolači izvrstan dodatak kavi.

Doseljenici iz zemalja poput Njemačke i Skandinavije prilagodili su svoje recepte prema vlastitim željama i donijeli ih u Ameriku. Iako su kolači bili različiti, svi su sadržavali sastojke poput kvasca, brašna, suhog voća i slatkih začina. Međutim, s vremenom su se recepti za tortu od kave promijenili jer su korišteni sir, ušećereno voće, jogurt, kiselo vrhnje, što je dovelo do gušće strukture, sličnije torti.

U 19. stoljeću američki su kuhari također koristili kavu i kao sastojak kako bi prikladno iskoristili ostatke hrane, smanjujući otpad i aromatizirali tortu. Izum pasterizacije u Americi, nakon Prvog svjetskog rata, također je doveo do stvaranja nove vrste kolača od kave, pod nazivom kolač s kiselim vrhnjem. Kolač od kave spominje se u književnom materijalu već 1850. godine, a reference na Gugelhupf potječu iz 1763. godine.

Torta s kavom


Sastojci za kolač:
• 250 g maslaca
• 150 g tamne čokolade
• 300 ml jake crne kave
• 2 jaja
• 300 g brašna
• 250 g šećera
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli

Sastojci za kremu
• 250 g tamne čokolade
• 250 ml slatkog vrhnja

Postupak:

Torta- maslac i čokoladu otopite nad parom. Umiješajte kavu i šećer te ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi pa umiješajte i jaja. Prosijajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Pomoću pjenjače umiješajte brašno. Prebacite sve u kalup za tortu promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 140˚C. Tortu pecite 90 minuta. Pečenu tortu izvadite na rešetku i ohladite, potom je premažite kremom.

Krema – čokoladu nasjeckajte i prebacite u zdjelu. Vrhnje zagrijte do točke vrenja te njime zalijte čokoladu i pričekajte 2 – 3 minute. Izmiješajte sve u glatku kremu. Kremu ohladite pa je istucite mikserom kako bi dobila na volumenu. Ovom kremom premažite tortu.

23svibanj
2020
Category: Kolač s kavom

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this